ITALIAANSE ORZO MET KIPGEHAKTBALLEN
DINER I 2 porties
Orzo is een pastasoort en bevat dus gluten. Om je pastagerecht voedzamer te maken, voeg je groenten, verse kruiden en eiwitten toe. Groenten zorgen voor volume. Hierdoor eet je een mindere hoeveelheid orzo (tarwe) en krijg je meer groenten binnen! Door het toevoegen van meer voedingsstoffen, wordt je orzo gerecht niet alleen vezelrijker, maar houden de eiwitten en vezels de bloedsuikerspiegel stabiel. Je kunt het kipgehakt in dit gerecht goed vervangen voor rundergehakt. Ben je niet zo fan van aubergine, vervang deze dan voor courgette. ENJOY!
Voedingswaarde per portie
652 kcal I 72 gram koolhydraten I 24 gram eiwitten I 23 gram vetten
PERCENTAGE VERHOUDING MACRO’S
INGREDIËNTEN
100 gram orzo
4 takjes verse oregano (10 gram)
8 cherry tomaten (100 gram)
1 rode ui (100 gram)
1 teen knoflook
1 blokje kip (of groente) bouillon
1/2 aubergine (250 gram)
flinke hand verse spinazie (100 gram)
400ml. kokend water
2 el. verse pesto (20 gram)
1el. geroosterde pijnboompitten (10 gram)
verse basilicum (5 gram)
Kipgehaktballen:
200 gram kippengehakt
grof zeezout en peper
½ tl. knoflookpoeder
klontje grasboter
BEREIDING
Verzamel alle ingrediënten.
Doe het kippengehakt samen met de knoflookpoeder, peper, zeezout en fijngesneden oregano (blaadjes van 2 takjes) in een bowl. Meng goed en rol kleine balletjes. Zet apart.
Breng 400ml. water in een soeppan aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe en zorg dat deze mengt met het water.
In de tussentijd snipper je de ui, hak je de knoflook fijn, halveer je de cherrytomaten en snijd je de aubergine in kleine blokjes. Hak de blaadjes van de overige 2 takjes oregano fijn.
Voeg de orzo, de gesneden groenten en de fijngehakte blaadjes oregano toe aan de bouillon. Roer goed en laat koken, gedurende 15 minuten op laag vuur. Roer iedere 5 minuten met een spatel door de pan.
Zet een pan op het vuur en laat het klontje roomboter smelten. Bak de kip gehaktballetjes gaar op middelhoog vuur.
Zijn er 10 minuten voorbij, voeg de spinazie toe aan de orzo en meng goed, gebruik hiervoor een spatel. Laat nog 5 minuten op laag vuur doorgaren. Voeg eventueel meer vocht toe, als de orzo droog kookt.
Zodra de orzo en kip gehaktballetjes gaar zijn, kun je opdienen.
Maak de orzo af met een drizzle verse pesto en wat blaadjes verse basilicum.