ZUURKOOLSCHOTEL MET PASTINAAK EN SPEKJES
DINER I 2 porties I 40 minuten
Zuurkool ovenschotel met spekjes is een echt winters recept. Je kunt de zuurkool in dit recept heel gemakkelijk vervangen door rode kool of andijvie - beide net zo lekker! Zuurkool is onwijs voedzaam, vezelrijk en goed voor de darmbacteriën. Door aardappel te vervangen door pastinaak, geef je de puree een licht zoete smaak en voeg je meer variatie en voedingsstoffen toe aan je stamppot. Voor extra kleur maak je de ovenschotel af met fijngesneden peterselie. ENJOY!
Voedingswaarde per 1 portie
470 kcal I 63 gram koolhydraten I 16 gram eiwitten I 16 gram vetten
PERCENTAGE VERHOUDING MACRO’S
INGREDIËNTEN
200 gram aardappel
300 gram pastinaak
2 tenen knoflook
1 witte ui
200 gram zuurkool
2 laurierbladeren
500 ml. kokend water
100 gram gerookte spekreepjes
20 gram grasboter (klontje)
peper en grof zeezout
optioneel: verse peterselie
BEREIDINGSWIJZE
Verzamel alle ingrediënten.
Schil de aardappel en pastinaak. Snijd in kleine stukken (van 1 tot 2 centimeter).
Snipper de ui en verwijder het velletje van de knoflook.
Doe de aardappel, pastinaak, ui en knoflook in een pan. Voeg het kokende water toe, samen met de laurierbladeren en een snuf zeezout.
Breng aan de kook en laat koken gedurende 15 minuten.
Bak in de tussentijd de spekjes goudbruin in een bakpan.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Zodra de aardappel en pastinaak zacht genoeg is, giet je de groenten af.
Verwijder de laurierbladeren.
Vervolgens voeg je het klontje boter toe, samen met een snuf zeezout en verse peper.
Gebruik een staafmixer of stamper en maak een puree van het geheel.
Pak een ovenschaal.
Begin met een laag puree, vervolgens een laag zuurkool. Herhaal dit tot je de rand van de ovenschaal hebt bereikt. De bovenste laag moet puree zijn.
Verdeel de gebakken spekjes over de bovenste laag puree.
Zet in de oven gedurende 20 minuten.
Serveer de zuurkoolschotel (optioneel) met vers gesneden peterselie.