Orthomoleculaire geneeskunde

"Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding"

Hippocrates (460-370 v. Chr.)

Wat is orthomoleculair? 
Orthomoleculair is een alternatieve geneeskunde welke als uitgangspunt heeft het lichaam van een optimale concentratie van vitamines, mineralen, spoorelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten te voorzien. In het Grieks betekent ‘Orthos’: juist, recht, gezond. ‘Moleculair’ betekent: met betrekking tot de moleculen in het lichaam. Wanneer het lichaam beschikt over genoeg nutriënten, zal het lichaam minder vatbaar zijn voor ziekten en disbalansen.

De orthomoleculaire geneeskunde kan een belangrijke rol spelen bij de preventie of behandeling van ziektes. Er wordt namelijk gestreefd naar een lichaam die in balans is. Voeding, beweging en ontspanning staan hierin centraal. Ieder lichaam is anders en heeft daarom een eigen behoefte aan een andere verhouding nutriënten. Daarom staat bij de orthomoleculaire geneeskunde het individu centraal.

 

 

 

Wat doet een orthomoleculair therapeut?
Een orthomoleculair therapeut gaat samen met jou opzoek naar de oorzaak, in plaats van het bestrijden van klachten. Dit is behoorlijk ingewikkeld, aangezien het menselijk lichaam afhankelijk is van duizenden biochemische processen. Voor deze processen zijn de juiste hoeveelheden eiwitten, vetten, essentiële suikers, mineralen en vitamines nodig.

Voor het opsporen van klachten maak ik gebruik van preklinische bloedonderzoeken. Deze geven inzicht in de waardes van het lichaam én worden tekorten of verstoringen in kaart gebracht. Hierdoor kan de ontwikkeling van een ziekte voorkomen worden. Daarnaast wordt er gekeken naar het voedingspatroon, beweging en ontspanning, eventueel aangevuld met ondersteunende supplementen. Samen met jou maak ik een plan zodat jij de balans terugvindt, je doelen kunt bereiken en/of vol kunt houden.

Waarin verschilt orthomoleculair van een reguliere aanpak?
De orthomoleculaire aanpak staat voor het opsporen van de oorzaak, in plaats van het bestrijden van klachten. De reguliere geneeskunde werkt helaas nog te veel met anti-middelen, zoals paracetamol, maagzuurremmers of anti-depressiemiddelen. De orthomoleculaire geneeskunde heeft als uitgangspunt het lichaam optimaal te voeden met zowel macro- als micronutriënten.

Door een optimale toevoer van deze nutriënten, d.m.v. gezonde voeding, aangevuld met suppletie, kunnen disbalansen en ziektes in het lichaam voorkomen worden. Een optimale toevoer van essentiële nutriënten zorgt ervoor dat ondanks omstandigheden het lichaam goed blijft functioneren. Reservoirs blijven namelijk bij een verhoogd verbruik gevuld. De juiste voeding, ontspanning en beweging bevorderen de lichamelijke en geestelijke weerstand waardoor we als mens fitter en gezonder leven.

Ik help je graag!

Vul je gegevens in en laat een berichtje achter.