Terug naar overzicht

Histamine (en hooikoorts)

We kennen allemaal wel iemand die last heeft van hooikoorts.  Dikke ogen, lopende neus, darmklachten, vermoeidheid, een onrustige huid en/of hartkloppingen. Deze klachten worden veroorzaakt door histamine. Bij mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts zorgen de pollen ervoor dat het immuunsysteem wordt aangezet. Om de niet fijne stofjes uit pollen te verdedigen, maakt het lichaam veel histamine aan. Dit over activeert het immuunsysteem. Het lichaam geeft dus histamine af om het allergeen of schadelijke stof te bestrijden.

Wat is histamine?
Histamine is een biogene amine, een stof die van nature voorkomt in zowel plantaardige als dierlijke producten. Biogene aminen worden gevormd tijdens bewerking, rijping en/of opslag van voedingsmiddelen. Het lichaam maakt zowel zelf biogene aminen aan, of kan deze uit voeding halen. 

Niet iedereen reageert op pollen. Een stabiele darmflora is namelijk cruciaal bij histamine (en hooikoorts). Dit komt omdat histamine vrijkomt in de darmen.

Symptomen histamine
Symptomen die gepaard gaan met een overgevoeligheid voor histamine zijn allergische reacties (loopneus, rode ogen, astma), darmklachten (opgeblazen buik, winderigheid, diarree, buikpijn), maar ook hoofdpijn, een onrustige huid, hartkloppingen, rode wangen, vergeetachtigheid, jeuk of eczeem.

Oorzaken histamine
1. 
Disbalans in de darm (parasiet, onjuiste verhouding darmbacteriën, voedingsintoleranties, lekkende darm).
2. Stress!
3. Tekort aan vitamines en mineralen.

De onderliggende oorzaak is zeker aan te pakken. Een disbalans in de darm kan worden uitgesloten met een darmonderzoek. Hierin wordt gekeken naar de stabiliteit van de darm, de verhouding van goede/slechte darmbacteriën en intoleranties. Daarbij is stressreductie super belangrijk.

Histamine vrijzetters
Het vermijden van voedingsproducten die histamine vrijzetten in het lichaam en/of histamine rijke voeding kunnen bijdragen aan verminderde klachten. “Hoe ouder het product, hoe meer histamine”. Dit betekent dat voedingsmiddelen als oude kaas, rode wijn, gefermenteerde voeding, sterk bewerkte voedingsmiddelen en/of voeding uit blik veel histamine vrijmaken in het lichaam.

Ook bepaalde fruit, groente en notensoorten zetten histamine vrij in het lichaam. Deze beperken wordt dan zeker ook aangeraden. Voorbeelden hiervan zijn: Banaan, tomaten, spinazie, bietjes, champignons, grapefruit, pompoen, aubergine, olijven.

“Eet zo vers mogelijk en probeer voldoende te variëren”

Histamine afbraak stimuleren
Het enzym DAO (diamine-oxidase) 
Het DAO-enzym hoort in voldoende mate aanwezig te zijn in de darmen en ervoor zorgen dat een overmaat aan histamine wordt afgebroken. Dit is een natuurlijk lichamelijk proces. Vitamine B6 is een co-factor van DAO. Een gebrek aan deze vitamine kan bijdragen aan een tekort van het belangrijke enzym DAO. Bij een tekort aan dit enzym kan de histamine zich ophopen en kun je last krijgen van histamine.

Vitamine C
Versterkt het immuunsysteem en onderdrukt de histamine reactie.

Ribes Nigrum
Zwarte bes extract: Ondersteunt het lichaam bij de afbraak van histamine.

Bijenpollen
Bevatten het stofje quercetine. Dit stofje werkt als een natuurlijk histamine remmer.

 

Heb jij een overgevoeligheid voor histamine en zou je graag een darmonderzoek, vitamine/mineralen test willen doen, of werken aan je stressreductie? Ik help je graag!

Stuur een bericht via ‘maak een afspraak’ button.